top of page

En drömresa till Florens, hjärtat av La Marzocco!

I början av maj tog vi med några vänner och åkte till Florens för att besöka La Marzocco. Det var en intensiv och underbar resa.

Vi besökte flera espressobarer och drack espresso som italienare, fick en guidad tur genom Florens historiska gator och hörde historien om il Marzocco – själva figuren, statyn och symbolen som låg till grund för mycket av filosofin bakom det som blev och är företaget La Marzocco idag. Slutligen besökte vi Accademia, La Marzoccos gamla fabrik.

Accademia är La Marzoccos mittpunkt eller centrum, där finns både La Marzoccos företagsmuseum och historiska arkiv, det finns ett inomhuskaffeplantage, ett forskning- och utbildningslaboratorie och här finns också Officine Fratelli Bambi – en verkstad som är dedikerad till hantverk och konstnärskap, som producerar skräddarsydda espressomaskiner. Här fick vi njuta och dricka espresso gjord på en "Vespucci", en helt unik La Marzocco Strada-maskin där varje grupphuvud har olika konfigurationer. Från GS3, Strada AV och EP till Leva-modellen. Den här unika espressomaskinen står i deras kaffebar, mitt i lokalen, på ena sidan finns inomhuskaffeplantaget och på andra sidan en vägg av handgjorda espressomaskiner från Officine Fratelli Bambi.

Efter några espresso och lite mingel fick vi en guidad tur på museiavdelningen. Här fick vi en djupdykning i La Marzoccos historia och filosofi, och vi fick se hur espressomaskinerna utvecklades. Från espressomaskiner med endast en vattentank där ångarmen användes som en säkerhetsmekanism för att lätta på trycket i maskinen, tidiga modeller av Linea-maskinerna, hur Strada-modellen kom till som maskin både av och för baristor, till det internationella samarbetet som kulminerade i den legendariska KB90-modellen.

Turen fortsatte ner till Officine Fratelli Bambis verkstad. Tanken bakom Officine Fratelli Bambi var att hitta en väg tillbaka till La Marzoccos rötter. Här tillverkas alla maskiner för hand