Muttley & Jack, en hund och en människa som för sju år sedan startade ett kafferosteri på en ö ute i Stockholms skärgård.
Nu är tiden inne för att öppna en egen kaffebar på Södermalm i Stockholm.
Vi fick äran att installera deras nya La Marzocco espressomaskin och passade då på att byta några ord med Jack för att höra om hans resa om kaffe. Som barista, kafferostare och nu caféägare..
Tack Muttley och Jack för att vi fick hälsa på!
Berätta, hur började intresset för kaffe?
Jag växte upp i ett tedrickande land där kaffet inte riktigt fick plats vid bordet. Mina tidigaste kaffeminnen är från en burk snabbkaffe som skulle tas ut från baksidan av teskåpet när vi hade "sofistikerade" gäster över.
Om jag sedan snabbspolar fram till universitetsåren var kaffet jag drack en ren funktionell dryck – något som hjälpte mig att hålla mig vaken hela nätterna när jag satt med tentan i sista minut.
Ingen av dessa upplevelser öppnade mina ögon eller för den delen smaklökar för specialkaffes otroliga värld. Det var många år senare som mina första steg in i specialitetsscenen började.
Jag minns att jag läste en artikel om " specialkaffe" i slutet av 2000-talet. Att kalla någonting "specialitet" var ett säkert sätt att fånga min uppmärksamhet och väcka mitt intresse. Jag är en typisk Oxe – och för mig har många av livets största nöjen varit av den gastronomiska sorten.
Artikeln nämnde 3FE i Dublin som en plats där man kunde prova detta "speciella" kaffe och jag begav mig dit för att själv prova vad skillnaden mellan dessa bryggningar och de från mina tidigare minnen kunde vara.
Och VILKEN skillnad! Jag var oförberedd på att falla så snabbt och djupt för kaffe. Jag minns den där första bryggningen – ett tvättat kenyanskt filterkaffe som jag kan minnas smakerna av än idag. Noter av nypon, svarta vinbär och svart te som, om jag blundar, fortfarande sitter kvar på tungan. Jag blev omedelbart förälskad och fängslad av denna magiska dryck.
Jag plockade upp en kaffekarta över Dublin när jag var på 3FE och tog mig igenom alla kaffe-hållplatser.
Min andra kopp specialkaffe någonsin gjorde ett lika oförglömligt intryck – en naturlig processbryggning med bönor från El Salvador rostade av Cloud Picker. Dessa "tvättade"/"naturliga" etiketter betydde ingenting för mig på den tiden, men jag minns att jag blev förvånad över att båda smakade så gott men på så olika sätt.
Kaffe var inte bara något som hade potential att smaka fantastiskt. Jag insåg snabbt att det kunde smaka så många olika nyanser av fantastiskt att jag anade ett livslångt äventyr. Och jag började falla rakt ner i specialkaffekaninhålet.
Jag tror att jag besökte 5 platser på den där kaffekartan första dagen. Jag minns att jag inte sov särskilt bra den natten. Jag vet inte om det berodde på koffeinet eller om det var pirret av en ny kärleksaffär som höll mig vaken..
Du börjar som barista på AB Café, har drömmen alltid varit att rosta ditt eget kaffe och öppna din egen kaffebar? Eller har drömmen kommit längs vägen?
Jag hoppade faktiskt direkt in i kafferostningen, redan innan jag arbetade som barista!
Men det stämmer att mitt första baristajobb bakom en espressomaskin var på AB Café men jag hade redan startat Muttley & Jack's Coffee Roasters några månader innan dess. Drömmen från första början var att hitta och rosta fantastiska kaffe för att sen dela det med världen.
Naturligtvis började saker och ting långsamt och under vårt första år hade vi ett erbjudande "endast prenumeration" – så en baristatjänst på deltid på AB Café var ett ovärderligt sätt att lära sig mer om den kommersiella kundes behov samt ett bra sätt att tjäna lite pengar på i början.
Vad inspirerar och motiverar dig till att jobba med kaffe?
Jag blir ständigt inspirerad av kaffet i sig. Små bönor som ger så många olika sensoriska upplevelser beroende på var i världen de växer och hur de produceras.
Trots att det har gått åtta av min kafferesa känner jag fortfarande att det finns så mycket mer att lära och upptäcka om kaffe. Jag blir aldrig uttråkad och är alltid angelägen om att fortsätta lära mig mer.
Har du en mentor, eller förebild i kaffevärlden?
Under den första tiden, när jag redan hade bestämt mig för att bli kaffeorstare, vände jag mig till ett rosteri i Berlin som jag hade beundrat länge för inspiration och mentorskap.
Jag tränade en liten stund på Fjord Coffee där Kresten Thøgersen tog mig under sina vingar och delade med sig av sin expertis, inte bara inom rostning, utan också mer allmänt inom gästfrihet.
Många ord av visdom från Kresten lever fortfarande kvar i mitt huvud än i dag.
Hur ser en vanlig dag ut för dig och Muttley?
Fram till nyligen börjar dagen vanligtvis med en promenad (såvida det inte regnar – Muttley hatar att bli blöt) och sedan tar vi en tidig färga och åker till rosteriet.
Medans rosten värms upp brygger vi lite kaffe och förbereder dagens webbordrar och grossistbeställningar. Sen rostar jag medans Muttley chillar och vilar, sen är det dags för en promenad till (den här gången runt ön) och sen tar vi lunch.
En rostdag hinner jag med ca 15 – 20 batcher och börjar sedan förbereda för utskick. Vanligtvis försöker vi rosta och skicka samma dag. Webbeställningarna lämnar vi på posten eller DHL på vägen hem.
På icke-rostningsdagar finns det mer variation – provrostning, design av etiketter, pyssel med hemsidan och mycket städning. Nu när vi precis har öppnat vårt café är dagarna lite mindre förutsägbara och jag väntar fortfarande på att se hur en "normal" dag kommer att se ut.
Favorittkaffe?
Jag har två favoriter om det är ok? Jag vill helst inte behöva välja mellan dem! Etiopien och El Salvador.
Min kärlek till dem är dels för de vackra och varierande sensoriska nöjen de levererar, men också till stor del till det varma välkomnandet man åtnjuter när man besöker dessa ursprung.
Vi tycker att din resa är väldigt imponerande och vi tror att det är många baristor som drömmer om samma sak. Men hur våger man?
Mycket av det beror såklart på individuell personlighet. Många av mina livsbeslut börjar med " låt oss bara ge det ett försök" eller " vad är det värsta som kan hända?"
Mitt värsta scenario har varit – ” jag kanske misslyckas ” eller ” jag kanske förlorar mycket pengar ” – saker som är tillräckligt allvarliga, förstås, men ett bättre alternativ till att vara för rädd för att någonsin försöka. Ett liv där jag undrar " tänk om jag hade vågat?" är mycket värre än någon potentiell konkurs.
Som sagt, jag tror att jag har varit konservativ samtidigt som jag har vågat. Att börja lean, hålla kostnaderna till ett minimum när jag bygger varumärket och utökar kundbasen har varit avgörande.
Tillväxten kan ha kommit snabbare genom att ta lån men jag har föredragit det organiska tillvägagångssättet – ha ett starkt fokus på kvalitet och service och växa långsamt och hållbart.
Vad vill du säga till en ung barista som alltid får frågan, vad ska du göra efter kaffe? Hur får vi baristayrket till att väcka mer stolthet?
När kaffets status stiger i samhället, ökar även baristans status. Jag tror att vi just nu ser en växande förståelse från konsumenternas sida att kaffe är mer än bara "kaffe".
På samma sätt som ens val av vin för ett decennium sedan helt enkelt kunde ha varit " rött eller vitt " är det nu allmänt förstått att det finns en hel värld av terroir, druvsorter och bearbetning som leder till många mer komplexa preferenser än bara rött eller vitt i ditt vinglas.
Liksom med vin är kunderna alltmer villiga att betala en högre kostnad för ett kaffe som ger en upplevelse med högre värden.
Att betala en hållbar och konkurrenskraftig lön till baristor, samt ge möjligheter för dem att utvecklas och växa är en viktig del av att lyfta rollen och göra yrket till ett hållbart karriärsval.
Och till sist, hur ser en perfekt ledig dag ut för dig och Muttley?
Vi tar sovmorgon, och när vi äntligen kommer upp ur sängen kommer Muttley att hitta en solig plats på golvet för att sola medan jag tar en löptur.
Sen blir det handbryggt kaffe och nybakat bröd tack vare min sambo Niklas som är en ”baking whizz”. På eftermiddagen kanske vi besöker en loppis eller spelar brädspel med vänner.
Tack Jack och Muttley för pratstunden.
Och missa inte att besöka deras kaffebar. Muttley and Jack på Barnängsgatan 13 på Södermalm.
Vi hörs,
rRebels
Comments