top of page
  • rRebel

Hur förvarar man kaffebönor bäst?

Uppdaterat: 20 maj 2022

För att hålla så hög kvalité som möjligt på dina kaffebönor finns det fler viktiga faktorer att ta hänsyn till där hemma.


Så fort du öppnar en påse med kaffebönor börjar den dra till sig både smaker och lukter från matvaror runt omkring om bönorna inte är isolerade. Dessutom påverkas kaffet av både temperatur och luftfuktighet vilket gör att kvalitén snabbt kan försämras.

Men, hur kan man då göra för att förhindra det?


Har du en oöppnad kaffepåse ska den förvaras torrt, mörkt och svalt tills att du öppnar påsen. När det sen är dags att öppna din kaffepåse är det bäst att förvara påsen i en luft- och ljustät förvaringslåda.


För att utsätta kaffet för så lite syre som möjligt kan du placera hela kaffepåsen i förvaringslådan. Samma gäller för öppnat kaffe; torrt, mörkt och svalt. Och med tanke på att kaffe drar till sig smaker och dofter från omgivningen bör du inte förvara kaffet i kylen– det kommer ge kaffet en dålig smak när det sen är dags för bryggning.

För att få ut det mesta av ditt kaffe och den bästa smakupplevelsen rekommenderar vi att du brygger ditt kaffe inom två veckor efter att du köpt din kaffepåse- förutsatt att kaffebönorna är nyrostade när du köper dom. Om du undrar över rostningsdatum på ditt kaffe står det på påsen, annars kan du alltid fråga baristan du köper kaffet av. Kaffets hållbarhet beror också på om du har hela kaffebönor eller redan malet kaffe. Hela bönor har längre hållbarhet än malet kaffe. Men för den ultimata smakupplevelsen rekommenderar vi alltid att man maler kaffebönorna precis innan användning.


 

Lagringstid för öppnat kaffe för bästa smakupplevelse:

Hela bönor 7-14 dagar

Malet filterkaffe 2-3 dagar

 

Om du ska förvara kaffebönorna längre än åtta veckor rekommenderas att frysa in bönorna i en lufttät påse för att behålla så mycket av fylligheten och sötman i kaffebönorna som möjligt.

Hoppas att du med hjälp av dom här enkla tipsen kan få en ännu bättre kaffeupplevelse!

103 visningar
bottom of page