I våras publicerade vi ett blogginlägg med den ultimata guiden till skummad mjölk hemma. Nu har det gått en sommar och en höst har passerat, det närmar sig jul och vi tycker att det är dags för nästa steg – nämligen latte art.
Att göra hjärtan och rosetta är något många ivrigt vill göra så fort man börjar göra sin första cappucino. Men en förutsättning för att göra latte art är perfekt skummad mjölk.
Om du behärskar mjölkskummning är du redo att lära dig latte art, men om du fortfarande är lite osäker på om du skummar mjölken rätt kan du alltid gå tillbaka och läsa vår guide och öva mer.
Gör dig redo, för nu ska vi hälla latte art!
Innehåll
Latte art: Monks head
Det finns oändliga variationer av latte art, men det mest grundläggande mönstret är Monks head.
Ett monk head är en vit fläck med mjölkskum i mitten av koppen.
Monk head är själva grundstenen för alla andra mönster. Som tur är är det lätt att lära sig, tekniken handlar om att hälla och fördela skummet rätt.
Så låt oss börja!
Steg för steg:
Brygg en espresso och skumma mjölken
Innan du börjar hälla mjölken kan du rotera lite på koppen så att espresson snurrar lite och bryter creman. Det tar också bort eventuella luftbubblor i espresson
Håll kannan några centimeter från koppen, tilta koppen något och börja häll en tunn stråle i mitten av koppen. Det är viktigt att det inte blir för mycket mjölk på en gång, vi vill "lyfta upp" creman. Det är viktigt för att få fram kontrasten mellan mjölken och creman i toppen av koppen. Häll inte för långsamt
När koppen är ungefär halvfull, sluta häll och för kannan närmare koppen
Börja häll en tunn stråle igen. Nu kommer en växande vit fläck att byggas upp i koppen. Häll tills att koppen är full
Grattis! Du har nu gjort ett monks head! Det här är själva grunden i tekniken bakom all latte art mönster.
Latte art: Hjärta
Hjärtat bygger på grunden från monkshead, men lär dig tekniken att "dra" mjölken. Det hjälper till att skapa fina linjer och ger struktur åt dina mönster.
Steg för steg:
Brygg en espresso och skumma mjölken
Håll kannan några centimeter från koppen och börja häll en tunn stråle i mitten av koppen. Det är viktigt att det inte blir för mycket mjölk på en gång, vi vill "lyfta upp" creman. Det är viktigt för att få fram kontrasten mellan mjölken och creman i toppen av koppen. Häll inte för långsamt
När koppen är ungefär halvfull, sluta häll och för kannan närmare koppen
Börja häll en tunn stråle igen. Nu kommer en växande vit fläck att byggas upp i koppen. Precis som tidigare
Men nu, lyft kannan något från koppen utan att stoppa flödet och dra mjölkstrålen över fläcken tills du stoppar flödet
Nu borde du ha ett hjärta! Grattis!
Att göra latte art kan vara riktigt roligt, men också väldigt frustrerande. I början kan det vara smart att fokusera på att skapa kontraster i koppen och träna på enkla saker som en kurva eller ett hjärta.
När du blir bättre och vill ta det ett steg längre kan du träna på att centrera latte arten i koppen.
För att få ditt konstverk i mitten av koppen kan du tänka dig koppen som en förlängning av din arm (linje CD). I andra handen har du kannan med mjölk.
Hällpipen på kannan ska då peka mot koppen (linje AB). Genom att hålla så får du en bättre hällteknik som hjälper dig att lyfta din latteart till nya höjder.
Om du redan kan göra ett hjärta, kan du lära dig att göra en rosetta eller en tulpan till exempel? Eftersom du följer exakt samma steg som hjärtat, men mönstret ändras när du flyttar kannan närmare och börjar «rita».
Latte art: Rosetta
Steg för steg:
Brygg en espresso och skumma mjölken
Håll kannan några centimeter från koppen och börja häll en tunn stråle i mitten av koppen. Det är viktigt att det inte blir för mycket mjölk på en gång så att creman "lyfts upp". Det är viktigt för att få fram kontrasten mellan mjölken och creman i toppen av koppen. Häll inte för långsamt
När koppen är ungefär halvfull, placera kannan närmare toppen av koppen
Börja häll en tunn stråle igen
Samtidigt som du häller på mjölken flyttar du kannan från sida till sida i ett sicksackmönster för att skapa rosettamönstret
När du har nått den motsatta änden av koppen med rosettamönstret lyfter du upp kannan lite och drar mjölken genom mönstret - på samma sätt som du gjorde för att göra hjärtat
Nu ska du ha en rosetta!
Latte art: Tulpan
Steg för steg
Brygg en espresso och skumma mjölken
Håll kannan några centimeter från koppen och börja hälla en tunn stråle i mitten av koppen. Det är viktigt att det inte blir för mycket mjölk på en gång så att creman "lyfts upp". Det är viktigt för att få fram kontrasten mellan mjölken och creman i toppen av koppen. Häll inte för långsamt
När koppen är ungefär halvfull kan du stoppa lutningen
Placera kannan närmare toppen av koppen
Börja hälla en tunn stråle igen
Börja häll som att du ska göra ett hjärta nu, men istället för att dra igenom mjölken stoppar du upphällningen när du gjort en ”runda”. Sedan ställer du kannan nära mjölken igen och gör ett varv till
Om du kan, häll ett tredje varv
När du gjort ditt sista varv lyfter du upp kannan ur koppen och drar mjölken genom alla varven utan att stoppa upphällningen.
Nu ska du ha en tulpan!
När du väl kan grunderna är det bara att: öva, öva, öva!
Och skulle du behöva lite coachning eller träning så erbjuder vi kurser på rRebel Academy, håll utkik där.
Lycka till med din latte art!
Vi hörs
rRebels
Kommentarer