top of page
  • rRebel

Hur brygger man den perfekta espresson?

Oavsett om du ska göra en cappuccino, en latte eller en enkel espresso är det en förutsättning att espresson blir riktig god. Men hur brygger man egentligen den perfekta espresson och vad är det som spelar roll? Bryggtiden ska vara korrekt, doseringen ska vara rätt och creman felfri allt för en perfekt espresso. Känns det för avancerat? Lugn, följ bara vår brygguide för en riktig god espresso!

1. Börja med att starta din espressomaskin. Innan du börjar så ska portafiltret vara varmt, ha det därför alltid på plats i respektive grupp.

2. Skölj ur grupphuvudet på espressomaskinen genom att brygga utan portafilter en kort stund, låt vattnet flöda i någon sekund. Detta spolar bort det kaffe som fastnat från föregående bryggning.


3. Mal upp espressokaffet precis innan du ska brygga. Vi rekommenderar att du maler runt 18 gram för en dubbel espresso, gör det med hjälp av en våg.

4. Se också till att kaffet inte är gammalt. Men för nyrostat kaffe är inte heller bra, det gör det svårare att brygga. Men ett tips då är att ta bort locket på hoppern till kvarnen, för att släppa in syre till kaffet och låta det lufta lite.


5. Innan du tampar kaffet är det bra om du distribuerar kaffet jämnt med hjälp av en distributör. Risken finns annars att kaffet pressas ojämnt vilket kan leda till kanalisering, kaffet kan då rinna igenom för snabbt och smaken upplevs bitter.

6. Tampa kaffet Pressa kaffet med tampern. Ett rakt och jämnt tryck runt ca 15 kg.


7. Sätt tillbaka portafiltret i espressomaskinen och börja brygg direkt. Om portafiltret med kaffe sitter i espressomaskinen utan att bryggas så kan kaffet brännas vid.

8. Brygg espresso En bra referenspunkt för bryggtid på espresso är cirka 25 sekunder från det att du börjar brygga. Men testa dig gärna fram. Testa både korta och längre bryggtider och ta reda på vad du gillar bäst. Om kaffet rinner för fort är malningsgraden på bönorna för grov och om kaffet rinner för långsamt är det för finmalet. Vill man vara noga kan man även använda en våg för att väga mängden kaffe som bryggs. En bra utgångspunkt är att få ut dubbelt så mycket bryggd espresso mot mängden kaffe du malt upp. Med andra ord ger 18 gram malet kaffe 36 gram färdig dryck. Men experimentera gärna tills du hittar en mängd som du föredrar smaken av.


9. När espresson är färdig, slå ut gammal sump från portafiltret i din knockbox och håll espressomaskinen ren till nästa espresso.

10. Klar! Njut av din goda kopp espresso. Vill du lära dig hur man skummar mjölk till så har du vår guide till den perfekta mjölken HÄR.


11. Och till sist, glöm inte att hålla din espressomaskin ren, det gör du enkelt med vårt paket för hemmabruk med Cafiza, Rinza, och Grindz.


I vår webbshop hittar du alla tillbehör du behöver, och är det något du saknar, hör av dig så hjälper vi dig.


Vi hörs,

rRebels

119 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page