top of page

Hur brygger man den perfekta espresson?

Oavsett om du ska göra en cappuccino, en latte eller en enkel espresso är det en förutsättning att espresson blir riktig god. Men hur brygger man egentligen den perfekta espresson och vad är det som spelar roll? Bryggtiden ska vara korrekt, doseringen ska vara rätt och creman felfri allt för en perfekt espresso. Känns det för avancerat? Lugn, följ bara vår brygguide för en riktig god espresso!

1. Börja med att starta din espressomaskin. Innan du börjar så ska portafiltret vara varmt, ha det därför alltid på plats i respektive grupp.

2. Skölj ur grupphuvudet på espressomaskinen genom att brygga utan portafilter en kort stund, låt vattnet flöda i någon sekund. Detta spolar bort det kaffe som fastnat från föregående bryggning.


3. Mal upp espressokaffet precis innan du ska brygga. Vi rekommenderar att du maler runt 18 gram för en dubbel espresso, gör det med hjälp av en våg.

4. Se också till att kaffet inte är gammalt. Men för nyrostat kaffe är inte heller bra, det gör det svårare att brygga. Men ett tips då är att ta bort locket på hoppern till kvarnen, för att släppa in syre till kaffet och låta det lufta lite.