top of page
  • rRebel

En enkel guide: Hur man rengör en kaffekvarn steg för steg.

Uppdaterat: 15 maj

Om espresson du gör inte lever upp till dina förväntningar behöver det inte vara något fel på varken espressomaskinen eller kaffet. En kvarn som inte har rengjorts på ett tag påverkar nämligen espresson negativt, både i smak, konsistens och utseende.


Därför bör rengöring av espressokvarnen alltid vara en del av den vanliga rengöringsrutinen för att behålla bästa möjliga espressokvalité. c

Steg 1: Ta bort alla kaffebönor

Steg 1 är att ta bort alla kaffebönor från hoppern. Det gör du genom att stänga luckan på bönbehållaren och koppla loss den från kvarnen. Töm hoppern och förvara kaffebönorna i en påse under tiden, och sätt tillbaka hoppern på kvarnen. Koppla bort strömmen och se till att ta bort eventuella kafferester. Återanslut hoppern och strömmen och mal ut det sista kaffet från malningskammaren.

För en snabb underhållsrengöring rekommenderar vi att du använder Urnex Grindz. Det är en naturprodukt som är baserad på vete och är formad som små kaffebönor. Grindz tar snabbt och effektivt bort gamla kafferester och oönskade aromer som finns kvar på malskivorna och i malningskammaren. Du kör helt enkelt de små Grindz "kaffebönorna" genom kvarnen som vanligt kaffe. Kör sedan igenom några espressoshots för att få ut eventuella rester av Grindzen. Maila till oss om du behöver beställa Grindz.


Med jämna mellanrum behöver kvarnen en djuprengöring. Det kommer att byggas upp rester mellan malskivorna som du inte kan bli av med bara genom att använda Grindz. En djuprengöring kräver nämligen att man måste öppna kvarnen. Gör då såhär:


Steg 2: Separera avtagbara delar

Nästa steg är att separera de löstagbara delarna av kaffekvarnen. Det kan variera beroende på din kaffekvarn, men består vanligtvis av att ta bort hoppern (bönbehållaren), låsbrickan och malskivorna.

Steg 3: Rengör bönbehållaren

Med tiden kommer oljerester och kaffepartiklar att samlas längs med hopperns väggar. Det kommer att påverka smaken på kaffet och espressons smak kan då upplevas både gammal och oxiderat. Koppla loss bygeln och rengör den med en borste och en torr trasa. Vi rekommenderar sen att du använder Urnex Café Wipz som är en våtservett speciellt framtagen för att ta bort kaffeoljor och mjölkproteiner. Med wipzen kan du enkelt och smidigt göra rent din bönbehållare. Torka sedan med en torr trasa, det är viktigt att inga delar är fuktiga när du skruvar tillbaka allt. Wipzen kan du också beställa hos oss, maila oss så hjälper vi dig.


Steg 4: Rengör malningskammaren

När du väl har öppnat kvarnen kan du enkelt rengöra malskivorna med en borste. Om du inte gör det regelbundet kommer det att byggas upp både rester och olja på malskivorna som gör att malningen inte blir lika effektiv. Det kan också vara bra att rengöra utloppet som kaffet passerar genom minst en gång varje halvår när du väl har plockat isär kvarnen. Rengör även det med en borste eller en torr trasa – och kom ihåg att inte använda vatten! Var noga med att ta bort allt du ser eftersom rester kan påverka smaken på kaffet.

Här kan det vara en bra idé att använda lite tryckluft, eller en liten dammsugare. Det är ett bra sätt för att få ut alla kaffepartiklar på så att du inte behöver vända kvarnen upp och ner och skaka ut de sista resterna. Det kan också vara svårt att komma åt överallt med en borste.

Steg 5: Rengör locket och andra avtagbara delar

Om locket eller andra delar av kaffekvarnen är avtagbara bör du rengöra dom separat. Använd varmt vatten med lite såpa och en mjuk trasa för att torka av delarna. Se till att de är helt torra innan du sätter tillbaka dom i kvarnen.

Steg 6: Sätt tillbaka kaffekvarnen

När alla delar är rena och torra är det bara att sätta ihop allt igen, och Grattis du har en helt ren kvarn. Lycka till med städningen, och kom ihåg– en ren utrustning ger gott kaffe!


Hör gärna av dig om du har fler frågor eller om det är något annat du undrar över. Vill du ha guiden i PDF-format för att kunna skriva ut och spara i kaffebaren? Maila oss så fixar vi det.


Vi hörs!

-rRebels

234 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page