top of page
  • rRebel

Kaffe, våg och kaffevåg

I kaffevärlden finns det mycket som kan diskuteras, men en sak som de flesta är överens om är vikten av en bra våg.


Genom tiderna har två av de mest populära metoderna för att dosera kaffe varit ögonmått eller en sked. Både ögonmått- och skeddosering kan ge bra resultat, men det ger inte konsekventa resultat. I det här blogginlägget kommer vi förklara varför man vill uppnå konsekventa resultat i sin bryggning och vad man bör tänka på när man ska investera i en våg.


Varför är en våg viktig?

Ibland är en sked inte bara en sked. Ibland är det en matsked, andra gånger en "kaffeskopa". Men att använda en sked för att mäta hur mycket kaffe du har i kaffefiltret eller i portafiltret till espressomaskinen blir svårt att göra jämnt, ibland blir måttet rågat ibland inte. Man höftar helt enkelt. Även om mått till matlagning har standardiserade mängder på papper, betyder det inte att skeden du använder följer dessa normer.

För att göra saken ännu mer komplicerad är masstätheten för en typ av kaffeböna inte densamma som en annan typ av kaffeböna, och det är något som urartar och skapar större skillnader över regioner och nationsgränser. Ett exempel på det är att 18 gram malet kenyanskt kaffe kan se mycket mer ut än 18 gram malt brasilianskt kaffe eftersom vissa kaffebönor från Kenya kan vara större och mer porösa än vissa typer av kaffe från Brasilien. Kort sagt, en sked kaffe är inte bara en sked kaffe.


Och det är här kaffevågen kommer in. En bra våg kan hjälpa dig att standardisera dina recept, men viktigast av allt hjälper den dig att brygga jämnt och konsekvent.Saker att tänka på

Låt oss säga att du ska göra en liten handbryggning. Med tanke på vad vi har pratat om hittills hoppas vi det är lite tydligare varför du ska använda en våg när du ska handbrygga ditt kaffe. Men låt oss gå igenom några saker som du bör tänka på i valet av kaffevåg.


För bäst resultat bör du brygga din handbryggning på vågen. Då ska vågen antingen tåla värme eller ha någon form av isoleringsmatta som skyddar vågen från värmen. Det som kan hända om vågen inte tål värme eller inte har isolering är att vågelementet börjar registrera fel. Då kan vågen säga att det finns 250 gram vatten i kannan även om du har använt 300 gram.


Om du brygger kaffe efter vikt hjälper det också om vågen är responsiv. För precisionen är det viktigt att fördröjningen är så kort som möjligt från att du häller vatten i kaffefiltret till hur mycket vågen talar om att du har i kannan. Det går hand i hand med hur värme kan påverka vad vågen säger. Om du letar efter recept för handbryggning får du ofta höra om något som kallas flödeshastighet, och en bra, lyhörd kaffevåg gör det enkelt att beräkna flödet eller att följa det på en display eftersom flödet är en beräkning av vikt och tid.


Och med det kommer vi också in på timing. En bra kaffevåg bör också ha någon form av stoppur eller timer. Att kunna läsa av tid och vikt samtidigt hjälper mycket för precisionen, men är också en form av återkoppling till dig själv om hur du brygger och om det är något som behöver justeras nästa gång.Samma principer gäller även för espressobryggning, men här är det ofta förarbetet av att väga malet kaffe i portafiltret som är det viktigaste, eftersom många espressomaskiner gör kaffe volymmässigt och använder en förinställd mängd vatten.


Inom kaffebranschen pratar vi ofta om hur kaffe kan ha alla dessa underbara aromer och smaker, och sättet du brygger kaffet på kan lyfta fram nyanser i kaffet du tidigare inte upplevt. För att vi ska kunna utvecklas och fortsätta jakten på den perfekta koppen kaffe är precisionen under bryggningen avgörande. Det är därför en bra kaffevåg är ett av de viktigaste verktygen du använder, oavsett om du är en professionell barista, entusiastisk kaffenörd eller bara en som vill dricka en supergod kopp kaffe.


Bra kaffevåg? Lär känna Acaia bättre


Acaia Pearl S är en smart våg av professionell kvalitet som är konsekvent och ger bra inblick i kaffebryggning. Den ger dig all hjälp du behöver för att göra den perfekta koppen kaffe med vågens väsentliga brygglägen, realtidsflödeshastighet och den helt nya inbyggda Acaia interaktiva brygguiden.Acaia Lunar 2021 är snabb, lyhörd och exakt. Den är designad för att brygga kaffe med precision. Brygg på ditt sätt men med anpassade parametrar, ett urval av automatiska brygglägen och en ny Tare Save-funktion som sparar vikten på dina favorit- doseringar. Flow-Rate-indikatorn ger dig visuell feedback som hjälper dig att hålla god kontroll över din extraktion i realtid. Du kommer uppnå mer konsekventa bryggningar och låter dig justera mer exakt för den perfekta espresson.I vår webshop hittar du fler alternativ på vågar, och är du nyfiken på just en våg från Acaia kommer dom snart dyka upp i vår webshop. Vi hoppas att det här blogginlägget gjorde det lite tydligare varför det är både viktigt, roligt och utvecklande att använda en våg i sin bryggning. Har du frågor eller funderar på något, då vet du att du alltid kan maila oss!


Vi hörs!

-rRebels

29 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page