top of page
  • rRebel

Öva på din latteart !

Uppdaterat: 13 okt. 2023

Vi har tidigare skrivit ett blogginlägg om hur man skummar den perfekta mjölken. När man har lärt sig det är dags att börja öva på sin latte art. Det är både roligt för baristan och uppskattas också av den som ska dricka kaffet. Men hur gör man egentligen latte art och vad är viktigt att tänka på för att lyckas?

Att behärska konsten att göra fina mönster och former i latte art är en rolig resa fylld med både kreativitet och passion, men även lite frustration. Vi har samlat några inspirerande tips för att träna och förbättra sina färdigheter i latte art som vi vill dela med oss av till er.

Steg 1. Ha tålamod och fokusera på grunderna: Precis som med alla konstformer krävs det tid och övning för att bli skicklig. Börja med att behärska grunden genom att skapa den perfekta mjölken. Mjölkskummet ska vara krämigt och lent utan några bubblor. Öva sen på att hälla mjölken jämnt och fint i din espresso. Ge dig själv tid att öva. Det dom flesta gör fel är att man vill öva på sin latte art innan man klarar av att göra den perfekta mjölken.

Steg 2. Rätt mjölktemperatur: Mjölkens temperatur spelar en avgörande roll i latte art. Sträva efter att skumma mjölken till en temperatur mellan 60-65 grader för att få den perfekta konsistensen. För varm eller för kall mjölk kan göra det svårt att skapa fina mönster.


Steg 3. Din hällteknik: Håll kannan med mjölk lite högre än koppen och låt mjölken rinna jämnt med en mjuk och stadig handledsrörelse. Målet här är att mjölken ska hamna under creman på espresson, för att det sen ska bli större kontrast när du börjar med din latte art. När du fyllt ungefär hälften av koppen är det dags att förbereda för latte art. Håll då kannan närmare espresson så att mjölken tränger igenom espressons crema och bildar ett vitt mönster. Öva på att skapa grundläggande mönster som hjärtan eller löv genom att kontrollera flödet och hällhastigheten, testa dig fram för att hitta ditt sätt som fungerar bäst.


Steg 4. Utforska olika tekniker: Latte art är en kreativ uttrycksform, så var inte rädd för att experimentera med olika tekniker och mönster. Öva på att göra rosetter, tulpaner, löv eller till och med fria former som du skapar själv. Öva också på att mönstret hamnar ”rätt” i proportion till handtaget på koppen så att den som ska dricka cappucinon får mönstret åt rätt håll. Testa också olika mjölksorter, fetare mjölk eller mjölk med lägre fetthalt. Växtbaserad mjölk eller latteart mjölk. Vilken mjölk föredrar du att arbeta med?


Steg 5. Inspireras av andra: Titta på videor och följ latte art-baristor på sociala medier för att få inspiration och lära dig av de bästa. Genom att observera tekniker och stil kan du få insikter och idéer att implementera i din egen latte art resa.


Steg 6. Öva: Det tar tid att lära sig latte art, mjölken kommer inte bli perfekt direkt. Ju fler du gör desto bättre kommer du att bli så var snäll mot dig själv och ha kul!


Och till sist, kom ihåg att latte art inte bara är en visuell njutning utan också en uttryckssätt för din kärlek till kaffe.


Vi hörs,

rRebels

87 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page