top of page
  • rRebel

Vilken espressomaskin ska jag välja?

Uppdaterat: 8 maj

Googlar man "espressomaskin" får man nästan en halv miljon träffar och man blir kanske inte så mycket klokare. Googlar man "La Marzocco espressomaskin" får man ca. 11 000 träffar, men för att du ska slippa gå igenom alla träffar, har vi samlat ihop dom maskiner som La Marzocco har med en kort beskrivning.


I La Marzoccos portfölj finns det sju olika espressomaskiner, flera av dom finns tillgängliga i olika konfigurationer. Utbudet sträcker sig från enklare maskiner skapade för hemmet till högteknologiska maskiner för den sanna kaffeentusiasten ute på caféer och restauranger.


La Marzocco har tillverkat handgjorda espressomaskiner sedan 1927 och är enligt vår mening de bästa espressomaskinerna på marknaden. Den bästa beskrivningen av varför La Marzoccos espressomaskiner är så bra är enkel, men ändå komplicerad: Maskinerna har en unik stabilitet i tryck och temperatur, de två viktigaste parametrarna som är avgörande för att göra en bra espresso! Och det är kvaliteten på maskinerna och komponenterna de är gjorda av som säkerställer det. De ger maskiner med stor kapacitet en driftsäkerhet. Dessutom skapar La Marzocco sina maskiner med olika visuella uttryck så att de enkelt kan passa in i olika miljöer.


Låt oss börja hemma..

I kategorin hemmaskiner har La Marzocco två huvudmaskiner att välja mellan, men även om de är i kategorin "hemma" kan de även användas på mindre kontor, kaffebarer eller andra ställen där du vill njuta av en härlig espresso.


La Marzocco Linea Mini espressomaskin

Linea Mini lanserades 2015 och var själva lanseringen av konceptet La Marzocco Home. Maskinen är en reducerad version av den berömda Linea Classic, eftersom den innehåller många av samma komponenter. Linea Mini är en otroligt enkel och effektiv espressomaskin som är lätt att använda. Den levereras i EE-modell, dvs den startas och stoppas med hjälp av en spak, kommer med dubbla tankar och en vattenbehållare på 2,5 liter. Vill man ha det kopplat till vatten och avlopp så går det också så länge det görs av proffs. Med en kraftfull ånga och bra temperaturstabilitet uppnår du snabbt samma kvalitet på kaffet som du skulle få på ditt favoritcafé. Storleken på Linea Mini gör att den passar perfekt på köksbänken, på kontoret eller andra ställen där du vill njuta av en härlig espresso. Linea Mini kommer i fem olika färger.

Grupper: 1

Konfigurationer: EE


La Marzocco gs3 espressomaskin

GS / 3 är den andra av de två maskinerna under La Marzoccos Home-paraply. Den finns i två olika modeller: auto volumetrisk (AV) och manuell paddel (MP). GS / 3 är en mycket mer avancerad espressomaskin än Linea Mini är, eftersom La Marzoccos ingenjörsteam bestämde sig för att ta den mest avancerade La Marzocco-teknologin och överföra den till en kompakt 1-gruppsmaskin. Med termiskt stabilitetssystem, förvärmning, digital PID-kontroll, mättade grupphuvuden och digital display skapar dessa funktioner en lyxig plattform för espressobryggning. Storleken på en GS/3 är nästan densamma som Linea Mini, vilket gör att även den passar perfekt hemma i köket, på ett kontor eller på en liten restaurang. GS / 3 levereras med inbyggd vattentank, men kan kopplas direkt till vattennätet om så önskas.


Grupper: 1

Konfigurationer: MP, AV


Vi går över till de lite mer kommersiella maskinerna i La Marzocco familjen ..

I den här kategorin finns det många olika modeller att välja mellan, då en maskin även kan komma i flera utföranden. Om du driver en restaurang eller har planer på att starta en så finns det flera frågor du bör ställa dig själv innan du väljer maskin.


– Hur många gäster kan du förvänta dig?

– Hur mycket utrymme har du?

– Hur många baristor ska kunna arbeta på maskinen samtidigt?

– Hur många koppar espresso räknar du med att sälja?

När du har ställt dig dom här frågorna kan du börja titta på vilken maskin som passar just dina behov.


Låt oss börja med den mest kända maskinen från La Marzocco;


La Marzocco Linea Classic espressomaskin

Linea Classic lanserades på 1990-talet och går till historieböckerna som den maskin som har bidragit till utvecklingen av specialkaffebranschen. Den är designad för att passa in i alla miljöer och med sina raka linjer och tidlösa design är det här en maskin som aldrig går ur modet. Maskinen har dubbla tankar, mättade grupphuvuden och PID-kontroller, den är enkel att använda och lätt att underhålla. Det här är en noggrant testad espressomaskin som passar bra på alla caféer, restauranger eller barer. Låt oss presentera "arbetarhästen" från La Marzocco. En normal uppgradering är höga ben och switchpanel med klocka som visar sekunderna när du brygger espresso.


Grupper: 1, 2, 3 eller 4.

Konfigurationer: EE, MP, AV


La Marzocco Linea PB espressomaskin

La Marzocco Linea PB, namngiven och designad av Piero Bambi, introducerar en ny standard för prestanda, tillförlitlighet och omdefinierar tekniken och stilen hos sin föregångare Linea Classic. Förutom La Marzoccos utmärkande egenskaper är Linea PB utrustad med ett exklusivt användargränssnitt som ger baristan ytterligare kontroll över temperatur, bryggvolym och varmvattendosering. Espressomaskinen har en lägre profil, men med en större arbetsyta är den bekväm att arbeta på för en barista. Maskinen levereras med dubbla tankar, elektronisk styrning av bryggtemperatur och digital display. Den här har blivit den nya "referensmaskinen" från La Marzocco.


Grupper: 2, 3 eller 4.

Konfigurationer: MP, AV, ABR


La Marzocco Linea PB X espressomaskin

La Marzocco Linea PB X är en helt uppgraderad version av Linea PB, med tekniska specifikationer och designelement som gör den unik. Den är utrustad med den mest avancerade tekniken från La Marzocco som bland annat inkluderar ett förvärmningssystem för vattnet som går till bryggtankarna, individuella bryggtankar, enkel justering av temperatur på tevatten och "cool touch" ångventil. Levereras som standard med Barista Lights och vita designelement.


Grupper: 2, 3 eller 4.

Konfigurationer: AV, ABR
GB5 S / X definierar standarden för temperaturstabilitet i modern espressoutrustning. Utrustad med avancerad elektronik och designad för överlägsen temperaturkontroll, kombinerar GB5´s graciösa linjer med suverän byggkvalitet, i linje med klassisk La Marzocco-design och anda. Maskinen är en stabil följeslagare till alla caféer. Den oöverträffade temperaturstabiliteten ger jämnt bryggvatten och ånga även under morgonrusningen. Den nya generationen GB5 är den första i serien La Marzocco-maskiner utrustade med en vattensensor som analyserar hårdheten och vattenkvaliteten i vattnet som kommer in i maskinen. Om maskinen är ansluten till ett vattenfilter ger den viktig information om när vattenfilterpatronen behöver bytas ut.


Grupper: 2, 3 eller 4.

Konfigurationer: EE, AV, ABR

Strada har utvecklats med direkt involvering av La Marzocco Street Team; en panel av världsledande baristor, tekniker och marknadsföringsexperter. Tillsammans diskuterade de allt från teknisk design, ergonomi, utsug och kvalitet i koppen till programmerbarhet och användarvänlighet. Förutom La Marzoccos utmärkande egenskaper som rostfria ståltankar, mättade grupphuvuden och PID-kontroll är Strada i EP-versionen en maskin som gör att baristan har absolut och direkt kontroll över trycket, oavsett var i bryggprocessen du är. Strada är med andra ord en espressomaskin designad av och för baristor. I AV-versionen har du traditionell volymetrisk kontroll över vattenmängden, med en stor spelplan, mycket flexibla ångventiler och öppna grupphuvuden som ger extremt bra utrymme för baristan att arbeta på.


Grupper: 1, 2, 3 eller 4.

Konfigurationer: EE, EP, MP, AV, ABR


La Marzocco KB90 espressomaskin

KB90 effektiviserar produktionen av espresso samtidigt som den minskar påfrestningen på baristan och ökar kvalitén på kaffet. KB90 är utvecklad efter en modell från populära och välkända Linea PB. Den är speciellt utformad för att öka hastigheten och servicen på de mest trafikerade kaffebarerna och för att ge ett förbättrat arbetsflöde som gör baristans jobb enklare. Det nya portafiltersystemet är designat för att minimera belastningen på baristan, La Marzocco kallar detta för ett "straight-in portafilter" och bajonetten placeras direkt in i gruppen istället för att vridas på traditionellt sätt. Effektiviteten ökas ytterligare tack vare Steam Flush; efter varje extraktion kommer ånga automatiskt ur grupphuvudet följt av en dusch med varmt vatten, vilket gör det lättare att hålla maskinen ren under de mest hektiska perioderna. Denna innovativa funktion minimerar avsmak från kafferester och gör att du inte behöver rengöra grupphuvudet lika ofta. Ångventilen är också isolerad och blir därför inte varm.


Grupper:2, 3 eller 4.

Konfigurationer: AV, ABR


La Marzocco Leva espressomaskin

Med Leva har leva-maskinerna fått sin renässans. Utifrån en klassisk bryggmetod och en kompromisslös design är modellen skapad för en teatralisk presentation av kaffet. Leva är alltså en bra kombination av form och ny teknik som för baristan närmare kaffet, samtidigt som man brygger kaffe på traditionellt sätt innan man fick elektroniska motorer som bygger upp bryggtrycket. Den innovativa designen har minskat den manuella kraft som krävs för att manövrera maskinen med 50 %, jämfört med en traditionell kolvmaskin. Leva gör det möjligt att justera både pre-infusionstryck och max extraktionstryck, vilket i sin tur gör det möjligt att anpassa bryggningen och få konsekventa espressoshots. Med över 2500 timmars testning sätter Leva en ny standard när det kommer till stabilitet i ett mekaniskt system. Leva finns i två olika modeller; S och X.


Grupper: 1, 2 eller 3

Konfigurationer: Leva


ABR (Auto brew ratio)
Vi hoppas att du nu har blivit lite mer klokare i valet kring vilken espressomaskin du ska välja.


Och glöm inte att du är alltid välkommen till oss i Hökarängen, eller slå oss en signal så fortsätter vi att guida dig vidare.


46 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page