top of page
 • rRebel

Vägen till den perfekta mjölken

Att skumma mjölk hemma har nog många upplevt som svårare än vad det är. För att uppnå den där silkeslena konsistensen som du kanske är van vid från ditt favoritcafé krävs en del träning. Här kommer några grundläggande regler och tips som gör att du kanske lär dig lite snabbare.

 

Det här behöver du för att skumma mjölk hemma;

- Kanna

- Termometer

- Trasa

- Mjölk

 

Det finns två viktiga delar när man skummar mjölken, och det är; att få in luft i mjölken för att skapa ett lent skum och för att värma mjölken..

Det finns många olika typer av mjölk att välja mellan när man skummar mjölk till espresso. Vad du väljer är helt upp till dig, men viktigast att tänka på om du väljer växtbaserad mjölk är att inte skumma den för varm, eftersom den ändrar smak och konsistens snabbare än "vanlig" mjölk.

Exakt vilken temperatur mjölken ska vara när man blandar den med espresson är en omdiskuterad fråga, och en smaksak – men det som är säkert är att om mjölken går över 68 grader börjar smakerna och konsistensen förändras. Om mjölken är för varm är det också svårt att uppnå det mikroskum du är ute efter. Dessutom är både konsistens och temperatur avgörande om du vill göra latte art.

Steg för steg:


 1. Öppna ventilen på ångröret för att frigöra eventuell kondens som finns i ångröret, blås ut och stäng av.

 2. Häll önskad mjölk i kannan. En bra tumregel kan vara att den inte ska fyllas till mer än 60% för att den inte ska svämma över när mjölken expanderar.

 3. För ner ångröret i mjölken, ungefär i mitten av kannan.

 4. Öppna ångventilen och släpp in luft i mjölken. Du kommer att höra ett "slurpande ljud" från ångröret när luften släpps in i mjölken. När mjölken växer och expanderar, och du har uppnått den mängd skum du vill ha, led då ångröret längre ner i mjölken.

 5. Flytta ångröret till antingen vänster eller höger så att mjölken börjar rotera. Det gör så att de största oönskade bubblorna försvinner.

 6. Håll koll på termometern - beroende på kannas storlek ska mjölken vara cirka 55 grader när du stänger av ventilen till ångröret.

 7. Direkt efter att du stängt av ventilen och ställt ner mjölkkannan, torka av ångröret med en fuktig trasa så att mjölkrester inte bränns. Öppna sedan ångventilen igen och blås ut eventuella mjölkrester.

 8. Om den ångade mjölken nu har några stora bubblor är det helt okej, slår du kannan lite lätt i bänkskivan försvinner bubblorna.

 9. Innan du börjar hälla mjölken i espresson är det viktigt att "snurra" kannan så att mjölken och mjölkskummet blandas. När du gör detta får mjölken en slät och blank yta.

 10. Bryt espresson genom att rotera koppen med espresson i, häll sen ner mjölken i espresson – och gör gärna latte art om du kan!

Kolla in den här videon från La Marzocco för att se hur det går till i praktiken:

Hoppas att våra tips kan hjälpa dig att lättare skumma den perfekta mjölken hemma!

81 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page