Vi besökte Steph en mörk och regnig morgon. Hon stod ensam bakom baren och hennes arbetsflöde var beundransvärt. Runt henne fanns det både stammisar och gäster som besökte caféet Tim Wendelboe för första gången. Steph är en person som man under många år har kunnat, och fortfarande kan, träffa bakom baren på Tim Wendelboe i Oslo. Enastående, skicklig och varm, och vi lyckades få en pratstund med henne. Lär känna Steph bättre!
Hej Steph! Innan vi börjar, kan du berätta lite om dig själv och vad du gör?
- Hej. Mitt fullständiga namn är Stephanie Dawn Holm, men de flesta kallar mig Steph. Jag är en tjej som tidigare var dansare och jobbade som danslärare innan jag kastade mig ut i kaffevärlden, och stannade där. Under de senaste 13 åren har jag haft turen att arbeta på Tim Wendelboe, varav de senaste 12 åren som chef för caféet. I mina ögon är det här den bästa arbetsplatsen.
Vad inspirerar och motiverar dig till att arbeta med kaffe?
- Tim inspirerar mig. Han har integritet och är en stor motivator. Jag hittar också mycket motivation i bra kollegor och fina gäster som besöker caféet varje dag – både nya och gamla.
– För oss är kundservice viktigast – vem som helst kan lära sig brygga kaffe, men servicedelen är en konst. Jag upplever att vi har uppnått en bra balans mellan professionell och personlig service där du lär känna var och en av mina kollegor genom den service de tillhandahåller. Jag är stolt över mitt yrke och det motiverar mig att göra det bästa kaffet och att ge den bästa kaffeupplevelsen jag kan ge till våra gäster. Jag har stamgäster som kommer och dricker kaffe med oss varje dag som kanske inte har så många andra runt sig. Dom är väldigt viktiga för mig i vardagen. Jag uppskattar dom verkligen och man kan se hur mycket det betyder för dom att komma till oss också. Jag kan lugnt säga att espressobaren på hörnet har blivit en social samlingspunkt för många, vilket vi är väldigt glada för.
Vilken är din bästa erfarenhet av att arbeta med kaffe hittills?
– Jag skulle säga att jag har haft oerhörd tur som fått uppleva så många olika saker i min karriär hos Tim Wendelboe. Det är svårt att bara välja ut en sak, men det största är ändå att Tim har gett mig förtroendet att driva hans café på daglig basis. Ett minne som jag aldrig kommer att glömma är när jag fick följa med Tim till gården Finca Tamana i Colombia, för att ha fått jobba på Noma, och att Rene Redzepi sa att espresson jag gjorde till honom var "den bästa han någonsin druckit".
Vilka är dina tre bästa kaffetips som du skulle vilja dela med våra läsare?
1. Det första tipset jag skulle ge är att hålla ett öppet sinne och vara nyfiken när du besöker ett nytt café. Ge teamet bakom baren en möjlighet att visa vad de är bra på.
2. Investera i en bra kaffekvarn och komplicera inte hembryggningen för mycket. Själv har jag en bra kvarn och kaffebryggare hemma.
3. Sista: Lägg undan din mobiltelefon när du besöker caféer. Njut av kaffestunden! Detta är en utmaning och en inbjudan till alla.
Vilka är några av de mest populära kaffebönorna som folk ofta kommer till Tim Wendelboe för att köpa?
– Kaffe från Kenya och Etiopien värderas högt av många av våra gäster, men jag ser att allt fler kommer till oss bakom baren för att fråga om rekommendationer.
– Vi har många stamkunder som genom egen erfarenhet upplevt den höga standarden och kvaliteten på vårt kaffe. Det i kombination med medarbetarnas relation till gästerna gör att de gärna lyssnar på våra rekommendationer och på så sätt utökar sina smakpreferenser. Det är också extra bra för alla när vi får kaffe från Tims egen gård.
Livet kan vara hektiskt. Vad är ditt andrum i vardagen?
- Stugan. Utan tvekan. Sätt mig i en stol mot solväggen och stör mig inte. Självklart har jag en egen muminkaffekopp i stugan som är min semesterkopp. Jag har sån tur att stugan ligger bara 45 minuter från Oslo.
Vad gör du helst när du har en ledig dag i Oslo? Beskriv din drömdag i Oslo.
– Här ville jag ta på mig något bekvämt – hel joggingdräkt eller leopardtights, slappa runt på Oslos gator, brunch på Pillefyken, stanna till hos Tim eller Supreme för en fika, träffa vänner man saknat, kika in till Pontus på Kolonialen där du vet du blir väl omhändertagen och sen avsluta kvällen med en konsert med The War On Drugs.
Och slutligen, hur många koppar kaffe dricker du per dag och vilket är ditt favoritkaffe?
– Jag njuter alltid av en liten cappu på morgonen och föredrar att någon annan gör den åt mig. Jag försöker dricka max 3 koppar varje dag, men när jag gör en kvalitetskontroll på kaffet i baren blir det alltid fler.
– Det jag gillar att dricka mest är filterkaffe och en sort som ligger mig varmt om hjärtat är Java från gården Caballero i Honduras.
Tack för pratstunden, Steph!
Om du befinner dig i Oslo, besök Tim Wendelboe på Grünerløkka och säg hej till Steph!
Vi hörs!
- rRebels
Comentarios