top of page
  • rRebel

Nya uppgifter- Kaffet kan rädda hälsan!

Uppdaterat: 27 nov. 2022

Det har ju länge varit omdiskuterat om kaffet är bra eller mindre bra för hälsan. Det har varit allt från att kaffet löper större risk till hjärtinfarkt eller till och med cancer, skapar både magbesvär och sömnproblem. Men i veckan som gick släppte DN en artikel med den allra senaste forskningen kring hur kaffet faktiskt påverkar dig och din hälsa.


Men vad är då skillnaden med det här forskningsresultatet jämfört med tidigare resultat. Jo det är enligt forskaren Susanna Larsson att tidigare har man bara gjort observationsstudier där deltagarna själva har uppgett hur mycket kaffe de dricker. Det är då svårt att veta vad orsaken till resultatet är.


Men nu visar den senaste studien att dom som dricker måttlig mängd med kaffe, vilket är ca 4-5 koppar om dagen, löper mindre risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar jämfört med dom som inte drack något kaffe alls. Tydligaste resultatet i studien var dock minskad risk för typ 2-diabetes.

Forskaren Susanna Larsson menar att det faktiskt inte finns några negativa konsekvenser av att dricka kaffe.


Kul tycker vi såklart eftersom vi älskar kaffe.

Men något som kanske ändå är det viktigaste att belysa som Larsson säger, det är att det är skillnad på kaffe och kaffe. För traditionellt kokkaffe är betydligt sämre för hälsan jämfört med annat kaffe. Dock kanske det inte är så många av oss som dricker kokkaffe längre.


Att kokkaffe är sämre beror på att kaffet innehåller ämnen som höjer de dåliga blodfetterna men som filtreras bort vid bryggningen av kaffet, ännu mer vid bryggning av bryggkaffe på grund av pappersfiltret men även vid bryggning av espresso genom filterkorgen.


Till sist vill vi också lägga till vikten av att välja bra kaffe, och med det menar vi att välja sina kafferosterier med omsorg.


Så vänner, nu kan vi fortsätta dricka gott kaffe men med gott samvete också.

Läs hela artikeln här.
29 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page